1. Formulieren
Tools: IDE design modules (Android Studio, Visual Studio, Netbeans)
html, css en javascript editors
Titel bepalen
Een deel van de gebruikersinterface (GUI = Graphical User Interface) bestaat uit (invul)formulieren.
De gebruiker kan informatie ingeven in invulvelden, een selectie maken in een keuzelijst, een item kiezen door een item aan te vinken, een radioknop aanklikken voor een keuze, een datum uit een kalender kiezen, enzovoort.
Een goed gekozen titel van het formulier zorgt ervoor dat de gebruiker weet welke informatie hij/zij kan ingeven, kan wijzigen of kan verwijderen.
Je kan in de titel ook aangeven wat er van de gebruiker wordt verwacht bv. “Selectie klant”, “Beheer artikelen”, “Zoek leverancier”, enz.
Labels bepalen
De velden van een (invul)formulier krijgen meestal een geschikt label dat bij dat veld hoort (bv. html tag label).
Het label kan vóór of boven het veld staan.
Er wordt meestal aangeduid of het veld verplicht moet ingevuld worden.
Achter het label kan ook een foutboodschap getoond worden als de invoer niet voldoet aan bepaalde voorwaarden.
Een label mag met een hoofdletter beginnen en kan eventueel uit meerdere woorden bestaan vermits het eigenlijk “gewone” tekst is.
Veld types bepalen
De inhoud van een (invul)veld kan van een specifiek (data)type zijn bv. een wachtwoord, een ja/nee keuzevak, een (decimaal) getal, een bedrag in valuta, enz.
Afhankelijk van het (data)type zal er in het formulier een specifiek veld moeten gebruikt worden. Zo wordt bij het ingeven van een wachtwoord de ingave vervangen door bv. bolletjes (html tag input type=’password’).
Een keuzelijst wordt dan weer samengesteld met de html tags select en option.
Actieknoppen bepalen
Nadat in een (invul)formulier de nodige gegevens zijn ingevuld of geselecteerd wil de gebruiker het formulier verlaten om bv. de gegevens te laten toevoegen aan een database of om een andere module op te roepen die gebruik maakt van de ingevulde of geselecteerde waarden van het formulier.
Hiervoor worden er in het formulier actieknoppen voorzien.
De tekst of het pictogram geeft aan welke actie er zal uitgevoerd worden bv. “toevoegen”, “leegmaken”, “zoeken”, “login”, “start”, enz.
Stijl bepalen
Bij het uitwerken van een project is het belangrijk dat je een goede keuze maakt van de gebruikte kleuren. Soms moet je de reeds aanwezige “huisstijl” gebruiken. Er is dan een kleurenpallet vooropgesteld waaraan je je moet houden.
Bij het uitwerken van een website kan je bv. gebruik maken van de voorgedefiniëerde kleuren uit het CSS-bestand (bv. het W3.CSS bestand of het Bootstrap CSS bestand van w3schools.com).
In het CSS-bestand zijn ook specifieke lettertypen gedefiniëerd.
Je kan ook gebruik maken van (Bootstrap) thema’s waarbij de algehele vormgeving van de website een “eigen” karakter krijgt.