Cursussen/Courses Codesnippets     Top 
PHP - Werkomgeving


1. Wat is PHP?
Op de website www.php.net word PHP omschreven als volgt: “PHP is a popular general-purpose scripting language that is especially suited for Web development.”
PHP is een scripttaal die vooral gebruikt wordt bij het ontwikkelen van websites. Je kunt PHP code in een webpagina inlassen tussen de HTML of je kunt met PHP code HTML laten genereren.
Een voorbeeld:
<?php
   // mijn eerste programma
   echo "hallo wereld!<br>";
?>


2. Gebruik
Als je een dynamische en interactieve website wilt ontwikkelen kan je gebruik maken van een scripttaal. Je hebt dan de keuze uit het gebruik van een scripttaal aan de “client”-zijde of aan de “server”-zijde.
Javascript is een voorbeeld van een scripttaal die wordt uitgevoerd aan de “client”-zijde. De instructies worden uitgevoerd als de webpagina in de webbrowser (Google Chrome, Firefox, Opera, Safari, …) wordt geladen of als de gebruiker een actie uitvoert (bijvoorbeeld klikken op een knop in een formulier).
PHP code wordt verwerkt aan de “server”-zijde. De webpagina wordt opgevraagd bij de webserver van jouw hostingprovider. Op deze server wordt de PHP code in de webpagina geïnterpreteerd (door de PHP-parser) en omgezet naar HTML. Het resultaat wordt dan door de webserver teruggestuurd naar jouw webbrowser die de pagina toont.
Met PHP kan je invulformulieren laten verwerken en de gegevens laten opslaan in een database. Je kunt bestanden opladen naar je website, een fotoalbum opvullen met je eigen foto’s, enz…
Je kunt bijkomende documentatie downloaden op de volgende website:
PHP documentation


3. Installatie
Om met PHP aan de slag te kunnen gaan heb je enkele programma’s nodig. Je hebt uiteraard het PHP programma nodig dat je kan downloaden op de website PHP.net. Neem best de meest recente stabiele versie.
Daarnaast heb je ook een webserver (bijvoorbeeld Apache) nodig die op jouw PC actief is (download via Apache.org ). En als je in jouw programma’s ook gebruik maakt van een database dan kan je best ook een databaseprogramma installeren zoals MySQL (download via MySQL.com ).
Je kunt ook een softwarepakket downloaden waar de hierboven genoemde onderdelen inzitten. Een voorbeeld hiervan is WampServer ( Wampserver ). In dit pakket zit PHP, Apache, MySQL, phpMyAdmin en nog enkele interessante tools en voorbeelden.
Je kunt op het Internet nog andere pakketten vinden: EasyPHP (EasyPHP ), UwAmp (UwAmp ), enz…
Sommige pakketten zijn “portable”. Je kan een zip-bestand downloaden en uitpakken in een map op de harde schijf of op een memorystick. Het volstaat dan om het exe-bestand uit te voeren. Je hoeft dus geen installatieprocedure te doorlopen.
Deze pakketten dienen om een website te ontwikkelen en te testen. Voor een productieomgeving kan je gebruik maken van de linux programma’s (bvb. LAMP). De meeste websites worden gehost op een linuxplatform.


4. Editor
Het intypen van de PHP code kan je doen met de editor van jouw keuze. Enkele voorbeelden: PSPad, Editplus, Notepad++, Crimson editor, enz…
Je kiest best een editor die de scripttaal ondersteunt omdat dan specifieke functies van de editor kunnen gebruikt worden zoals kleuraanduidingen, start- en eindmarkering aanduidingen, aanvullen van functie-beschrijvingen, enz…
Notepad++ voldoet aan alle voorwaarden.